Russian English


folklora.lt
Folkloras kopas
Muzīkas
Baltā stunda
Pasākumi
Par mums
Vēstkopas

Pasakumi
Kalendārs
Regulārie
Reportāžas
Mācības

Krikumi
Atbalsts
Šrifti
Mpeg3
Saites
Adreses
Statistika
Viesu grāmata


Meklēt pa visām folklora.lt datnēm





Jūs esat Tīmekļa servera folklora.lt
.
apmeklētājs un šīs lapas
.
apmeklētājs.

Albuma "Pāri jumtam" priekšāstādīšanas balle, Rīgā
2003. gada 12. jūnijā

      Siltā un jaukā jūnija ceturtdienas vakarā Mazajā Ģildē tautas mūzikas cienītāji pulcējās uz priecīgu notikumu - "tautās laists" tika Maskačkas spēlmaņu trešais albums - Pāri jumtam.

Fotoattēls

      Kopā pulcējušies bija gan folkloras speciālisti, gan ilgi neredzēti draugi: pasākuma reklāma bijusi visnotaļ veiksmīga - gan personīgi uzaicinot draugus, gan izskanot publiskai informācijai.

Fotoattēls

      Pirmajā brīdī pārsteidza zāles iekārtojums: krēsli visapkārt zālei, centrā iepretī durvīm - neliels paaugstinājums-skatuvīte. Pēc neilgas kavēšanās parādījās arī gaidītie pasākuma vaininieki; iznāciens bija pauzes vērts - jaunie tērpi ienesa telpā gaidīto sarīkojuma gaisotni.

Fotoattēls

      Koncerta vienkārši nebija. Un saprotams, kāpēc. Pēc sirsnīgiem paldies vārdiem visiem, kas līdzējuši plates tapšanā, un jāņu vainagu un ziedu pasniegšanas tika izsludināta balle, kurā nu skanēja gan vienkārši valši, polkas un marši, gan tie, kuriem nosaukumi smalkāki - Padespaņs, Olimpija u. c. Gar krēslu rindām tika nestas cienasta paplātes un alus krūzes. Ļaužu bija tieši tik, lai ballīte notiktu bez spaidīšanās un zāle nebūtu patukša. Žēl, ka ielūgumos ne vārda nebija minēts, ka ierašanās vēlama balles tērpos, kas darītu balli krāšņāku, kā arī dotu lielāku prieku un gandarījumu kā dejotājiem, tā skatītājiem.

Fotoattēls

      Kopumā gribas atzīmēt, ka Maskačkas spēlmaņi sasnieguši jaunu kvalitāti savā priekšnesumā, jūtama stilistiska vienotība gan repertuārā, gan muzicēšanas stilā, gan tērpos, kā arī plates vizuālajā noformējumā. Jūtams katra muzikanta individuālais ieguldījums, kā arī rūpīga tautas muzicēšanas stila izpēte: arī ieraksts tapis dzīvā situācijā, viss rakstīts kopā, kā dzīvē. Maskačkas spēlmaņi vienlaikus sniedza gan lielisku tautas mūzikas baudījumu, gan īstu balles mūziku, kas nav mazāk aktuāla arī mūsdienās. Cerams, tas ir sākums šāda veida mūzikas albumu kolekcijai.

      Raksts: Dace Prūse, 2003. gada 27. jūnijā
      Bildes: Harijs Pelle

Atsauksmes

Autortiesības © 1998-2024, Ansis Ataols Bērziņš
Jautājumi, ierosinājumi un aizrādījumi var tikt sūtīti uz adresi ansis_N@N_folklora.lt

Lapa tapusi ar   SFL, Latnet un Lanet atbalstu.
Lapa pēdējo reizi
pilnveidota
2018. gada 3. septembrī



"Ļipa kust" - latviešu danču antoloģija! Mācies dancot pats!